Arne Sierens

ARNE SIERENS

arne (foto Cobra.be)Theatermaker en auteur Arne Sierens werd in 1959 geboren in Gent waar hij leeft en werkt. In 1982 richt hij me Jan Leroy het gezelschap De Sluipende Armoede op; tussen 1992 en 1994 werkt hij voor Blauwe Maandag Compagnie (het gezelschap van Luc Perceval); tussen 1995 en 2001 leidt hij met Johan Dehollander en Stef Ampe Nieuwpoorttheater en richt met hen in 2001 DAStheater op; in 2006 start hij met Johan Heldenbergh en Marijke Pinoy CompagniE Cecilia

Met het drieluik Moeder en Kind, Bernadetje en Allemaal Indiaan dat hij realiseert met choreograaf Alain Platel breekt hij internationaal door. Gaandeweg heeft hij als theatermaker een unieke werkmethode ontwikkeld waarbij de productie in een collectief proces met de spelers tot stand komt. Zo maakt hij Niet alle Marokkanen zijn dieven, Martino, Maria Eeuwigdurende Bijstand, Trouwfeesten en processen enzovoorts, Broeders van Liefde (samen met Chokri Ben Chika) en Altijd Prijs. Bij de passage van Maria Eeuwigdurende Bijstand op het Festival van Avignon schrijft de recensent van Le Figaro: ‘Arne Sierens, l'un des hommes du théâtre européen qui sait le mieux entendre et traduire la détresse du monde, sans leçon, sans discours politique, mais par une écriture scénique.’

Tijdens het erg radicale Altijd Prijs (2008) werkt Sierens voor het eerst met de Franse componist/gitarist Jean-Yves Evrard, die vanaf dan zijn vaste muzikale partner wordt voor de meeste van zijn volgende producties.
Met De Pijnders (2011) wordt er, in coproductie met Theater Antigone en De Werf Brugge, weer een productie van groot formaat gemaakt met zes spelers en drie muzikanten.
Als groot circusliefhebber integreert Sierens voortdurend circuselementen in zijn voorstellingen. Met Gloria (in den hoge) (2013) en Ensor werkt hij voor het eerst samen met circusartiesten, de laatste productie is een samenwerking met Circus Ronaldo.

Als theatermaker heeft Arne Sierens een zeer persoonlijke stijl en taal ontwikkeld, weg van het traditionele theater, met sterke wortels in het alledaagse, het volkse en het epische. Zijn background - hij groeide op in een arbeidersbuurt - is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Zijn uitgangspunt is dat hij een ‘onderzoeker is van het nu’ (hij noemt zichzelf seismograaf en journalist); hij zoekt naar een alchemie met bewegingstheater en muziek en wil een soort permanente cross-over creëren met populaire cultuur zoals melodrama en circus.

Hij spreekt zich duidelijk uit voor een autonoom theater dat zich losmaakt uit het literaire en zich inschrijft in het fysieke en het rituele. Eigen is zijn obsessie voor het anekdotische, de straat en het reële, dat hij verzamelt via interview- en onderzoeksprojecten.

Zijn stukken zijn geen 'tranches de vie', maar gaan over het totàle leven. Het zijn telkens lange metaforen over het onmogelijke leven en zijn vóór alles oefeningen en strategieën in overleven. Een theater ‘cru et drôle, criant de vérité’ waarvan het poëtische en sacraal-religieuze karakter in de loop der jaren steeds centraler lijkt te worden.

Hoewel Arne Sierens vooral bekend is als theatermaker, schreef hij een opmerkelijk oeuvre.
Zijn teksten worden momenteel opgevoerd en gepubliceerd in o.a. Portugal, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Amerika. Hij behoort bij de meest gespeelde auteurs in het Vlaamse amateurcircuit.

Uit: http://www.schrijverspodium.be/auteurs/p/detail/arne-sierens